
Nu je weet wat het verschil is tussen houtvrij- en houthoudend papier en het verschil tussen gestreken- en ongestreken papier gaan we de meest voorkomende papiersoorten, die gebruikt worden voor boeken en magazines, kort bespreken. In deel 4 zullen we de grammage en dikte van het papier bespreken.
Silk MC
Gestreken
Kenmerken: Mat glanzend, glad
Geschikt voor: Boeken met foto’s en illustraties (Jaarboeken, Reisboeken, Fotoboeken, Kookboeken, Schoolboeken met foto's en afbeeldingen)
Gloss MC
Deze papiersoort is het glanzende broertje van Silk MC. Beide papiersoorten zijn geschikt dezelfde soorten boeken. Het gaat hier vooral om de voorkeur tussen glanzend of extreem glanzend. Denk bij gloss vooral aan de glammer en glitter modetijdschriften.
Gestreken
Kenmerken: Glanzend, glad
Geschikt voor: Boeken met foto’s en illustraties (Jaarboeken, Reisboeken, Fotoboeken, Kookboeken, Schoolboeken met foto's en afbeeldingen)
HVO - Houtvrij ongestreken
Oneerbiedig gezegd komt dit papier het dichtst in de buurt van het papier dat je thuis in je printer hebt. Prima voor tekst, maar minder geschikt voor afbeeldingen. De inkt vloeit gemakkelijk in de ruwe structuur. Daardoor worden afbeeldingen, foto’s en illustraties minder scherp. Deze papiersoort wordt dus vooral gebruikt bij boeken waar bijna alleen tekst te vinden is. De laatste jaren is het echter een trend om HVO-papier te gebruiken bij fotoboeken. Wil je iets meer informatie over deze trend? Lees de blog gestreken- en ongestreken papier.
Ongestreken
Kenmerken: Ruwe structuur, Leverbaar in wit en andere tinten
Geschikt voor: Boeken met veel tekst en weinig of geen illustratie (Roman, biografie, ...).
BIOTOP
Deze papiersoort heeft een nostalgische uitstraling: gelig en ruw. Biotop is een duurzame papiersoort met luxe uitstraling. Natuurlijk gebleekt papier, zonder optische witmakers. Goed beschrijf- en bestempelbaar.
Ongestreken
Kenmerken: Crèmekleurig, Korrelige structuur, Klassieke look
Geschikt voor: Boeken met veel tekst en weinig of geen illustratie (Roman, biografie, natuurlijke eco-look...).
G-Print
G-Print papier ligt qua kleur tussen wit en Biotop (iets geler) in. Het papier is gestreken en is daardoor erg geschikt voor afbeeldingen, foto’s en illustraties. Het is een kwalitatief hoogwaardige en stijlvolle papiersoort die in veel opzichten doet denken aan Silk MC. Om het verschil te begrijpen moet je beide papieren naast je hebben en kunnen voelen en vergelijken. Wil je graag het verschil leren kennen? Vraag gratis een papier-staaltje aan!
Ongestreken
Kenmerken: Houtvrij, Glans maar niet weerspiegelend
Geschikt voor: Zowel leesboeken als boeken met afbeeldingen en illustraties (Jaarboeken, Reisboeken, Fotoboeken, Kookboeken, Schoolboeken).
Romandruk
Deze papiersoort is een heel ruwe en gele papiersoort met een zware uitstraling (terwijl het gramage meestal niet zwaar is). Dit komt omdat het papier is opgedikt. Zoals de naam doet vermoeden wordt het vooral gebruikt voor de 'echt leesboeken', de romans.
Ongestreken
Kenmerken: Crèmekleurig, Papier voelt dik
Geschikt voor: Leesboeken met veel tekst (Roman, biografie, ...).
Praten over papier is zeer moeilijk! Je moet papier kunnen ruiken en voelen! Vraag gratis een papier-sample-box aan!
Heb je nog vragen over papier? Wil je een boek drukken en/of laten ontwerpen? Bekijk onze andere artikels of neem vrijblijvend contact op! We helpen je graag verder.